V Starej Lesnej sa stretli mladí astronómovia s odborníkmi

06.03.2010 Poprad

Vysoké Tatry 6. marca (TASR) – Vyhodnotením, odovzdaním ocenení a certifikátov o účasti sa dnes v Starej Lesnej skončil na Slovensku prvý Kongres mladých bádateľov – astronómov 2010.
Počas troch dní študenti stredných škôl prezentovali v Kongresovom centre Slovenskej akadémie vied (SAV) v Starej Lesnej renomovaným odborníkom z oblasti astronómie výsledky svojho bádania o vesmíre.
Zo študentov, ktorí najviac oslovili svojimi prácami odborníkov, boli Vladimíra Bejdová z Gymnázia na Duchnovičovej ulici v Medzilaborciach za pozorovania premenných hviezd v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle, Juraj Knapec z Gymnázia Laca Novomeského v Senici za projekt zameraný na využitie televíznej kamery pri sledovaní úkazov mesiacov planéty Jupiter a Michal Štefančík z Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach za vytvorenie počítačového programu na spracovanie pozorovaní dát meteorov.
Títo traja ocenení postupujú do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční 22. – 24. apríla v Bratislave a odkiaľ môžu postúpiť na viaceré medzinárodné súťaže. \"Tie práce budú ďalej posudzované a bude doporučené, na ktorú súťaž, ktorú prácu pošleme. Každý z týchto študentov spolupracuje s nejakým profesionálnym pracoviskom, takže majú možnosť tieto práce aj naďalej zdokonaľovať. Je tak zabezpečený ich ďalší odborný rast, \" uviedol pre TASR garant kongresu Ladislav Hric z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.
Víťazi si odniesli aj galileoskopy – ďalekohľady, ktoré vyrobili k Medzinárodnému roku astronómie, ako aj pamäťové médiá a knihy.
Kongres zorganizovalo občianske združenie Mladí vedci Slovenska, spolu so Slovenskou astronomickou spoločnosťou pri SAV a Astronomickým ústavom SAV.
 

Vyberte región